Luppar, stereoluppar, mikroskop och fotografering

Luppar, stereoluppar, mikroskop och fotografering

Mossor är mycket små och om man vill studera dem lite mer närgånget, för artbestämning eller bara för att kunna njuta av deras skönhet, kan man behöva en lupp. Ibland behöver man ta med sig en mossa hem för att kunna titta på den i ännu större förstoring. Då kan man behöva en stereolupp och/eller ett mikroskop. Här följer en liten guide för nybörjaren.

Luppar

Luppar är billiga små förstoringslinser som man lätt bär med sig i ett snöre runt halsen. Vanliga förstoringsgrader är 10X, 15X och 20X. Vill man artbestämma kan det vara bra att ha två luppar, en 10X och en 20X. Luppar finns att köpa billigt för ett par hundra kronor av Mossornas vänner (länk), i Naturbokhandeln (länk)  samt i foto- och optikerbutiker (t.ex. Gunnars foto, länk).

Mossor växer ofta där det är rätt mörkt. Därför brukar de som arbetar med mossbestämning professionellt och de mer hängivna mossentusiasterna ha belysning i sina luppar. Det finns både relativt billiga luppar med belysning och mycket dyra sådana. Många av de billigare varianterna för ett par hundra kronor har dock ofta ett blåaktigt ljus. Knapparna för att stänga av och på lampan är dessutom inte alltid optimala för fältarbete. De dyraste och mest användarvänliga fältlupparna med lampa och bra optik kostar ca 2500 kr och finns att beställa av Erich Zimmermann i Schweiz lichen.candelaris@bluewin.ch.

Tips! För den som inte har belysning i sin lupp kan det hjälpa att hålla upp mossan mot himlen när man tittar på den genom luppen för att få in mer ljus.

Stereoluppar

En stereolupp är en relativt stor tingest som måste stå på ett bord, ungefär lika stor som ett mikroskop. Den tar man därför inte med sig i fält. Stereoluppen är egentligen väldigt lik en lupp men med större förstoringsgrad, upp till 45X eller 90X. Stereo syftar på att man tittar på preparatet (mossan) med båda ögonen genom två okular. Det finns dock ”stereoluppar” med bara ett okular också, men det är obekvämt att sitta och titta med bara ett öga i längden. Det är därför rekommenderat att köpa en med två okular. Stereoluppar kommer oftast med belysning både ovanifrån och underifrån. Belysning underifrån är bra men inte nödvändigt. Köper man en utan belysning ovanifrån kan man köpa små billiga LED-lampor på IKEA.

Mikroskop

Mikroskop är avancerade instrument där man kan få betydligt högre förstorning än med luppar och stereoluppar. I ett mikroskop kan man få förstoringar på upp till 2000X, men ca 400x är för det mesta tillräckligt för mossor. Man kan därmed studera bladceller och andra mycket små detaljer. Preparatet (mossdelen) måste ligga helt plant på ett objektglas och vara täkt av ett täckglas. Detta betyder att man behöver ta loss blad och ibland skära tunna skivor av de delar av mossan man vill studera. Blad brukar gå att ta loss och lägga direkt på objektglaset, men ibland vill man även studera tvärsnitt av blad eller stam. För att göra bra preparat behöver man därför fina pincetter och en bra skalpell. Att mikroskopera är med andra ord lite mer pyssel. Känner man att man är i början av sitt mossintresse så kan man vänta lite med att köpa ett mikroskop. Man kommer väldigt långt med ett par luppar och en bra stereolupp.

Inköp av stereolupp och mikroskop

Vill du ha ett nytt mikroskop kan det köpas från t.ex. Sagitta (länk) eller Brunel Microscopes (länk). Vill man köpa begagnat kan man prova Tradera (länk) och Blocket (länk). Har du något mer tips på var man kan köpa bra och prisvärda mikroskop så dela gärna med dig!

Fotografering i fält

Många vill idag fotografera de mossor som man hittar. I fält kan man använda sin mobiltelefon eller en pocketkamera. Det finns en del modeller av pocketkameror som är bättre för fotografering av små objekt. Det finns tom kameramodeller som stackar bilden vid fotograferingstillfället. Ett problem med fotografering med hög förstoring är att skärpedjupet blir väldigt kort, dvs. att det mesta av motivet kan bli suddigt. När kameran stackar tar den många bilder med olika avståndsinställning för att sen kombinera de skarpa delarna av dessa bilder till en bild.

Vill man ha riktigt högupplösta närbilder behöver man köpa en systemkamera med ett makroobjektiv. Har man en kamera eller ett objektiv med inbyggd stabilisering kan man fotografera på fri hand (med lite övning) men för bäst resultat behövs ett kamerastativ. Får man ett väldigt kort skärpedjup kan man ta flera bilder på lite olika avstånd och kombinera (stacka) bilderna hemma i ett program i datorn, t.ex. Zerene Stacker (länk).

Fotografering genom stereolupp och mikroskop

För den som vill fotografera genom stereoluppen och mikroskopet går det att fotografera genom att ta bilden genom det ena okularet. Antingen får man öva på att vara stadig på hand eller så kan man köpa en adapter som håller mobiltelefonen eller kompaktkameran stadigt på plats framför okularet. Ett annat alternativ är usb-kameror som är anpassade för stereoluppar och mikroskop. Då plockar man bort det ena okularet och sätter dit kameran som är kopplad till en dator. Nackdelen med ovan nämnda lösningar är att man inte kan titta på preparatet (mossa) genom stereoluppen eller mikroskopet samtidigt som man fotograferar.

Ett dyrare alternativ är att köpa en stereolupp och/eller ett mikroskop med ett extra rör för fotografering. Dessa kallas då för trinokulär stereolupp respektive trinokulärt mikroskop. De brukar vara lite dyrare. Fördelen är att man brukar kunna titta på sitt preparat som vanligt genom stereoluppen alternativt mikroskopet samtidigt som man fotograferar. En nackdel är att man behöver en systemkamera med en adapter som passar kameraröret. Det fungerar alltså inte så bra med en kompaktkamera. Alternativt kan man sätta sin usb-kamera i kameraröret. Använder man sig av en systemkamera kan man koppla den till en dator för att få en väldigt bra bild av vad man fotograferar.