Ny bok om Europas mossor!

Ny bok om Europas mossor!

I år kom det ut ett praktverk om mossor ”Mosses of Europe” av Michael Lüth.

Boken består av 3 volymer, med sammanlagt 1350 sidor. Här finns foton av 1250 arter vilket är så gott som alla i Europa förekommande bladmossor. Varje art presenteras på en helsida med miljöbild (ibland ett landskapsfoto), några skott, kapslar etc. samt mikroskopfoton av blad, bladceller, ofta bladtvärsnitt osv.

Även om boken saknar bestämningsnycklar och beskrivande text så är boken ändå till stor hjälp vid artbestämning, särskilt om man har ett hum om vilket släkte man har framför sej. För Norden och Brittiska öarna finns redan hyfsade och rikt illustrerade floror, men för den som tittar på mossor i Mellan-, Öst- och Sydeuropa kan man påstå att bokverket nästan är nödvändigt att äga.

Kvalitén i trycket, färgåtergivning och skärpa är mycket bra. Man blir glad över att se att det finns så många vackra mossor och det är trevligt att bläddra i böckerna, det ena fotot bättre än det andra, en fröjd för ögat.  De tre volymerna rekommenderas varmt både för nybörjare samt de som redan kan det mesta.

Den kan beställas via  https://www.mosses-of-europe.com/en/search?q=Mosses+of+Europe och kostar i dagsläget 159.00 € väl värt pengarna!

Kommentarer är stängda.