Mossornas dag 16 oktober 2022

Mossornas dag 16 oktober 2022

I år infaller mossornas dag den 16 oktober. Runt om i landet finns det lite aktiviteter som kan vara värt att hålla koll på!

Mossornas Dag Uppsala

OBS Ändrat Exkursionsmål!

Av olika anledningar har vi ändrat Exkursionsmålet för Mossornas Dag.

Vi åker alltså INTE till Björnsundets naturreservat, utan till Svanhusskogen naturreservat som ligger strax NV om Björnsundet.

Istället för kärr och sumpskog blir det gammelskog. Karin Wiklund har inventerat mossfloran översiktligt i reservatet och vi får med säkerhet se en del intressanta skogsmossor och man kan nu gå torrskodd om man önska det!

Till Svanhusskogen naturreservat som ligger ca 5 mil Öster om Uppsala (ca 1 timma i bil) kommer man genom att från Uppsala åka väg 288 (mot Alunda), men svänger höger vid Rasbo och Lejsta och följer vägen mot Hallstahammar.

Efter ca 26 km från Lejsta — sväng vänster vid Holmsberg där det står ”Naturreservat” på en stor blå skylt, då kommer man in på grusvägen, Måviksvägen, på denna ca 1 km och då ser ni till höger P-platsen till Svanhusskogen naturreservat.

Här träffas vi ca 10.00.

Ta med matsäck och dryck. Vi stannar som längst till klockan 15.00 — beroende på väder, lust och energi. Varmt Välkomna

 blir det besöks ett rikkärr och en sumpskog i Björnsundets naturreservat vid Vällensjön (preliminärt). Där finns bland annat käppkrokmossa med mycket mer.

Avfärd kl. 09:00 från Vasagatan utanför Biotopia, hemkomst ca kl. 16. Anmälan senast fredag 14 oktober till Tomas Hallingbäck via e-mail till thallingback@hotmail.com eller via SMS till 070-545 86 09. Samarrangemang med Upplands Botaniska Förening.

MOSSORNAS DAG i Stockholmsområdet arrangeras i Tyresta nationalpark i samarbete med Botaniska Sällskapet i Stockholm. Mossutställning blir det kl 10-16 i Naturum. Därifrån utgår även mossexkursioner. Måns Persson och medlemmar från Mossornas vänner visar och berättar om både vanliga och ovanliga mossor och hur man känner igen dem.

Östergötland arrangeras det en mossguidning vid Ormlångenskogens NR i Finspångs kommun i samarbete med Naturskyddsföreningen i Finspång. Cirka 09:30 – 13:00. Samling vid Yxviken straxt norr om Lotorp kl 09:00. Ta med fika/lunch!
Anmälan skickas till Sven Erik Pettersson antingen via mail pettersson.ekeberga@gmail.com eller via telefon (sms/samtal) 0702-180 189

Vet du med dig att det finns en aktivitet som är kopplat till Mossornas dag så kontakta hemsideansvarig så kan det läggas upp här.

Kommentarer är stängda.